Klinkers

Zie voor voorbeelden en betekenis van de fonetische symbolen de lijst met CGN Foneem labels

Klinkers

In het Nederlands kunnen vier groepen van klinkers onderscheiden worden:

Klinkers zijn een speciale groep fonemen omdat in het Nederlands iedere syllabe een klinker heeft. Die klinker vormt de kern van de syllabe. De klinker is het luidste, en vaak ook het langste, deel van de syllabe. Als een klinker niet grenst aan een andere klinker of een klinkerachtig foneem, /w l j r/, zijn de grenzen van de klinker meestal vrij goed te zien in de golfvorm. Het vinden van de preciese plaats van het begin of einde van de klinker kan dan echter nog steeds problemen opleveren.

Klinkers zijn stemhebbend. Dit betekent dat de golfvorm van een klinker opgebouwd is uit afzonderlijke trillingen van de stembanden. Binnen een klinker gaat de amplitude van de afzonderlijke stembandtrillingen eerst omhoog en dan weer omlaag. De golfjes hebben een complexe, regelmatige structuur door de aanwezigheid van formanten. Deze complexe structuur is karakteristiek voor de klinkers.

Als algemene regel voor het segmenteren van klinkers geldt: De grenzen van klinkers worden gezet daar waar de complexe formantstructuur zichtbaar wordt in de golfvorm.

Dit is echter niet meer dan een algemene richtlijn. Belangrijke uitzonderingen zijn:

Overgangen naar een klinker

Overgangen vanuit een klinker